Flessenpost Bergen | Cover-kunst door Beeldend kunstenaar Rob Donders

Waardering is fijn, het resultaat van hard werken. Het is dan ook een eer om de derde kunstenaar te zijn in de prille traditie van de Kunst10Daagse Flessenpost-cover-kunst.

Enige tijd geleden vroeg Harry Steunenberg mij een speciaal schilderij te maken voor de Flessenpost-cover waarbij het “flesje” enigszins zichtbaar moest zijn en dat is goed gelukt. Mijn fascinatie voor het duinlandschap, de zee en schaduw is terug te zien in dit olieverfschilderij.

Het was nog wel even een zoeken naar de juiste locatie, duinen of zee, een lastige keuze waarbij er een juiste balans moest ontstaan tussen onderwerp en omgeving. Maar een echte flessenpost verplaatst zich toch het liefst via de zee. Duidelijk.

Tijdens mijn wandelingen door de duinen, zoekend naar onderwerpen om te schilderen, loop ik regelmatig door de Kerf, een prachtig en uniek stukje duinen. Je komt er van alles tegen, maar wat mij het meest raakt is al het plastic, groot en klein. Plasticflesjes zonder post worden achteloos achtergelaten in stuifketels als een uiting van minachting of dobberen doelloos in de branding. Het schoonmaken van het strand en duinen is een tijdverdrijf geworden, maar dat moet echt anders. Daarom is mijn flesje van glas, en heb ik die gewoon weer teruggebracht naar mijn atelier. Je troep opruimen is een kunst geworden.

Tijdens de 30ste Kunst10Daagse was mijn expositie HET. ANDERE. LICHT. dagelijks te zien op locatie Oranje 11 - Kerkedijk 20 in Bergen.